Monday, March 2, 2015

Turkish Cinema Newsletter

Mavi Boncuk |
Turkish Cinema Newsletter 
is now part of Mavi Boncuk.
Go to Mavi Boncuk 
and search for 
Film and Turkish Cinema 
for the latest articles.

Turkish Cinema Catalogues

Download PDF from Mavi Boncuk Archives

PDF 2011 from Mavi Boncuk Archives
PDF 2012 from Mavi Boncuk Archives
PDF 2013 from Mavi Boncuk Archives


2011 | Yılmaz Güney filmleri Amerika yolcusu

Yılmaz Güney filmleri Amerika yolcusu

Yılmaz Güney filmleri  Amerika yolcusu
Umut
Aralarında 'Yol', 'Sürü', 'Umut'un da olduğu sekiz Yılmaz Güney filmi ABD ve Kanada'yı dolaşacak
Türkiye sinemasının unutulmaz ismi Yılmaz Güney’in sekiz filmi ilk kez kapsamlı bir programla ABD ve Kanada’yı dolaşacak, Amerikalı sinemaseverler yıllardır bekledikleri Yılmaz Güney sinemasıyla buluşacak. Amerika’da film programları düzenleyen küratör Ercüment Akman, Kültür Bakanlığı Washington Müşavirliği ve Güney Film’in işbirliğiyle düzenlenecek etkinlik programında Güney’in en unutulmaz filmlerinden ‘Yol’, ‘Umut’, ‘Ağıt’, ‘Sürü’, ‘Seyyit Han’, ‘Aç Kurtlar’, ‘Arkadaş’ ve ‘Zavallılar’ yer alıyor. 
19 Ağustos’ta Cleveland Sanat Müzesi’ndeki gösterimlerle başlayacak program kapsamında Yılmaz Güney filmleri Los Angeles, Vancouver, Toronto, Ottawa, Houston, Berkeley/San Francisco ve New York’u dolaşacak. Filmlerle birlikte Yılmaz Güney ve Türk sinemasını anlatan belgesel de bu şehirlerde gösterime sunulacak. Lincoln Center’da 2012 yılında düzenlenecek Türk Filmleri toplu gösterisi içinde de yer alacak filmler, ayrıca önemli Amerikan üniversitelerinin sonbahar ve kış programlarına eklenecek. Yılmaz Güney filmleri için American, George Mason ve Georgetown üniversitelerinde sempozyumlar düzenlenecek, sinema eleştirmenleri Güney sineması hakkında tebliğler yayımlayacak.

‘Daha fazla yer olabilirdi’ 
Söz konusu sekiz filmin daha önce Harvard Üniversitesi’nde gösterildiğini hatırlatan Ercüment Akman, filmlerin Türkiye’ye gönderilmek üzere üniversite arşivinde beklediğini öğrenince harekete geçmiş. Filmlerin bu kadar yol geldikten sonra, sadece bir yerde gösterilip Türkiye’ye geri gönderilmesine gönlünün razı olmadığını belirten Akman, “Hemen bakanlıkla diyaloğa geçtik. Film programlayıcıları bağlantılarımı devreye koyarak, bir hafta içinde filmlerin 6-7 yerde gösterimini hemen ayarladık. Bu programlar için aslında 1-2 yıl öncesinden hazırlık yapmak gerekiyor. Önceden planlayabilseydik daha da fazla yerde gösterim sağlayabilirdik. Ama yine de Amerika’daki saygın sinematek ve müzeler bunların Yılmaz Güney filmleri olduğunu duyunca çok mutlu olarak kabul ettiler” diye konuştu.